ΚΛΗΑΡΓΟΥΟΤΕΡ, ΦΛΟΡΙΝΤΑ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΟΡΤ ΧΑΡΙΣΟΝ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ

14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Περισσότεροι από 6.000 Σαηεντολόγοι από 50 χώρες γέμισαν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια στη Λεωφόρο Φορτ Χάρισον 200 στις 14 Μαρτίου 2009 και ως Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς έκανε τα εγκαίνια του νέου Φορτ Χάρισον, στο Κληαργουότερ της Φλόριντα.

«Ο σκελετός ήταν καλός, η κατασκευή άριστη και ο τόπος που βρίσκεται ο καλύτερος: το Κληαργουότερ της Φλόριντα». Έτσι ξεκίνησε το λόγο του ο κ. Μισκάβιτς απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους. «Όταν πρωτοάνοιξε, το 1926, το αποκαλούσαν "ο αριστοκράτης των ξενοδοχείων της Νότιας Φλόριντα" και ήταν ένα "γραφικό οικοδόμημα" γνωστό σε όλη την ακτή ως το καμάρι της πόλης και ως πολυσύχναστο μέρος συγκεντρώσεων για δεξιώσεις γάμων, επιδείξεις μόδας, απογευματινό τσάι με μπριτζ και συγκεντρώσεις του Ρόταρι Κλαμπ.

Και απ’ αυτό έχουν περάσει πλήθος διασημοτήτων. Στη δεκαετία του 1960 και του 1970 οι Φίλις έμεναν εδώ κατά τις ανοιξιάτικες προπονήσεις τους και ο Ντιούκ Έλιγκτον, ο Κάουντ Μπέιζι και ο Μπάντι Ριτς, όλοι, έπαιξαν στην αίθουσα χορού μας.

«Η ουσία είναι η ίδια που ήταν και τα τελευταία ογδόντα χρόνια και παραπάνω: το Φορτ Χάρισον είναι και θα παραμένει πάντα ένα ορόσημο και σπίτι για όλους τους κατοίκους του Κλήαργουοτερ, δήλωσε ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Σαηεντολογίας, πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας.
Ήταν μια ιστορική μέρα γιατί ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς τέλεσε τα εγκαίνια που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το «στολίδι του Κληαργουότερ».
Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ.Μισκάβιτς εξέφρασε τόσο το πνεύμα όσο και τη σημασία της περίστασης:

«Η ουσία είναι η ίδια εδώ και περισσότερο από 80 χρόνια: το Φορτ Χάρισον ήταν και θα παραμείνει πάντα ορόσημο και σπίτι για ολόκληρο το Κληαργουότερ.

Και με αυτά τα λόγια έκοψε την εξήντα μέτρων κόκκινη κορδέλα σημαίνοντας έτσι μια νέα αρχή για τη «Μεγάλη Κυρία της Δυτικής Ακτής του Κόλπου».

Ένα μνημειώδες Έργο Αποκατάστασης

Τα εγκαίνια του νέου θρησκευτικού αναπαυτηρίου στο Φορτ Χάρισον ήταν το αποκορύφωμα ενός έργου ανακαίνισης που διήρκεσε έντεκα μήνες και χρειάστηκε εκατομμύρια εργατοώρες. Και τα 25.000 τετραγωνικά μέτρα του εσωτερικού του 83χρονου κτηρίου γκρεμίστηκαν –έμειναν μόνο τα δοκάρια– και ξαναχτίστηκε.

Τα τεχνολογικά μέσα του 21ου αιώνα επέτρεψαν να αφαιρεθεί βάρος από το σκελετό του κτηρίου, που φτιάχτηκε το 1920, και κάθε ένα από τα 200 δωμάτιά του ξαναχτίστηκε από την αρχή, από το δάπεδο έως την οροφή, με ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και φιλικά προς το περιβάλλον.

Περισσότεροι από 350 ντόπιοι έμποροι και τεχνίτες εργάστηκαν σ’ αυτό το έργο και έστρωσαν περισσότερα από 9.000 τετραγωνικά μέτρα χαλιών, εγκατέστησαν 90.000 μέτρα υδραυλικών και 160 χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων.

Η αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του ιστορικού κτηρίου άρχισε στον κομψό Μεγάλο Προθάλαμο από τα σφυρήλατα σιδερένια και χάλκινα κιγκλιδώματα και προχώρησε στο μαρμάρινο ασπρόμαυρο δάπεδο και στους κορινθιακούς κίονες με επένδυση φύλλων χρυσού. Και στο ψηλότερο επίπεδο, η θρυλική αίθουσα Κρίσταλ Μπόλρουμ αποκαταστάθηκε πλήρως και έγινε ακόμα πιο όμορφη από ότι ήταν παλιά.

Το Επίκεντρο της Κοινότητας

Το Φορτ Χάρισον αποτελεί το επίκεντρο αυτής της κοινότητας από τη δεκαετία του 1920 έως και σήμερα. Εκτός από τους Σαηεντολόγους που κάνουν χρήση των καταλυμάτων και των εστιατορίων του όταν βρίσκονται στο Κληαργουότερ για να λάβουν θρησκευτικές υπηρεσίες, ολόκληρη η κοινότητα χαίρεται το Φορτ Χάρισον. Εκατοντάδες άτομα απ’ όλη την περιοχή της Τάμπα Μπέι μαζεύονται στις ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις και στις εκδηλώσεις της κοινότητας, όπως: το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάνσκριν, η συναυλία «Πέρα απ’ το Μπρόντγουεϊ», το Φεστιβάλ "Τζαζ Βραδιές στο Χάρλεμ" και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Αν το συνδυάσετε αυτό με τις δεκάδες ανθρώπων που μπαίνουν μέσα κάθε ημέρα απλώς για να περιηγηθούν σ’ αυτό, γίνεται ολοφάνερο ότι το Φορτ Χάρισον είναι, ήταν και θα είναι σπίτι για όλο το Κληαργουότερ.